Ihana betonipöytä olkkarissa! // DIY-projekti valmis


Pitkäaikainen haaveeni tehdä oma betonipöytä on vihdoin toteutunut!  Eräänä iltana vaan päätin, että nyt mä sen teen ja aloin hahmottelemaan mittoja paperille. :)

Ensimmäinen asia oli, että pöydällä on oltava kokoa. Täällä syödään usein telkkua katsellessa, enkä tykkää aina tyhjentää pöytää, jotta siihen mahtuisi sitten se pari lautasta ja sipsikulho. Pituutta pöydälle tuli 120cm, leveyttä 70cm ja korkeutta vajaat 40cm.

Pöydällä on myös toinen funktio, säilytyslokero tammikannen alla.  Mua inhottaa kaukosäätimet, jotka aina lojuivat vanhalla pöydällä. Telkkua ei täällä välillä ehditä katsoa moneen päivään, joten kaukosäätimet on mukava sujauttaa lokeroon katseilta piiloon. Säilytyslokeron saa tarvittaessa pois, eli pohja on irroitettava. Lokeron sijasta olen suunnitellut pöydälle myös muita toiminnallisuuksia. Pöydässä oleva aukko on mitoitettu niin, että siihen voi asentaa suoraan bioetanolitakan. Ensi talveksi varmaankin tilaan siihen sellaisen leffailtoja lämmittämään. Suunnittelin aukkoon myös toisenlaisia lokeroita sekä kannen, jossa olisi erilaisia tuikkukuppeja. Aukko on kehystetty kauniilla alumiinilistalla.

Jaloista halusin erittäin tukevat, mutta silti ilmavat. Lattaraudasta hitsattu jalka kantaa painavammankin pöydän eikä keiku. Pöydällä on painoa jalkoineen noin 100 kiloa, joten se ei tuosta ihan helpolla liikahda ellei lattia petä alta. :D


Omasta pöydästäni tuli laadultaan aivan virheetön ja kannen pinta on kuin lasia. Käsittelin pinnan mehiläisvahalla, jotta siihen ei imeydy mitään. Mehiläisvaha tekee pöydästä aivan ihanan tuntuisen!

Betonipöydän tekemisestä löytyy ohjeita joka puolelta, joten en ala työvaiheista tässä kirjoittamaan. Tärkeintä on kunnollinen muotti rautoineen ja siinä hyvin vibrattu betoni jotta saadaan ilmakuplat pois. Annoin pöydän kuivua vajaan viikon muovin alla ja kastelin sitä pari kertaa päivässä. 

- Aleksi

5 comments:

 1. Voi mahoton miten hieno siitä tulikin!

  ReplyDelete
 2. Upea, ja varsinkin tuo bioetanolitakkaidea. Paljollako tekisit mulle tälläisen? Muutamme uuteen kotiin syyskuussa ja sinne haluaisin samanlaisen.

  ReplyDelete
 3. Oletko jo muotoilijakoulutuksessa? Ellet, niin vauhdilla sinne! Lähes kaikkia suunnittelemiasi tuotteita olisivat ihmiset ilomielin valmiita ostamaan - allekirjoittanut myös! Tällaista oivaltavaa, helppoa, kaunista ja taitavaa Suomessa tarvitaan lisää!!
  t.Tuulia

  ReplyDelete